Plaats een zoekertje

Koopgids Mountainbikes

oktober 27, 2015
Koopgids Mountainbikes

Alles wat je hoort te weten over mountainbikes

Waarom een ​​mountainbike? Nou, er zijn vele redenen voor. Mountainbikes zijn dan ook veruit de meest populaire fietsen. Mountainbikes kunnen niet alleen perfect worden gebruikt op straat, maar ook in de bergen of op het strand. In principe is een mountainbike de meest perfecte metgezel voor alle gelegenheden. Zodra je er een hebt gevonden die past bij je persoonlijke stijl, zul je merken hoe veel plezier je eraan beleeft! Mountainbikes behoren tot de meest uiteenlopende type fietsen, die de markt te bieden heeft. Je kan ermee over het moeilijkste terrein en off-road paden gaan - zonder verlies van efficiëntie en comfort!! De duurzaamheid van het frame en de brede velgen in combinatie met de rechte zitpositie geven zelfs beginners waar voor hun geld. Hieronder vind je een aantal standaard features die alle mountainbikes gemeen hebben:

 • Noppenbanden
 • Betrouwbare remmen
 • Veel versnellingen
 • Recht stuur
 • Stevig frame
 • Brede velgen

MTB Enduro

Er zijn in principe drie verschillende soorten mountainbikes: De starre mountainbike, de hardtail mountainbike en de fullsuspension mountainbike.

De geschiedenis van de mountainbikes begon meer dan 100 jaar geleden.

18e eeuw

In 1896 gebruikten Buffalo Solderies ("Buffelsoldaten") uit Missoula, Montana voor de eerste keer aangepaste fietsen voor off-road trips in het Yellowstone National Park.

1900 -1960

Aan het begin van de jaren '50 bestond de Franse Fiets Club "Velo Cross Club Parisien" (VCCP) uit ongeveer 20 jonge fietsers uit de voorsteden van Parijs, die in 1951 en 1956 een sport ontwikkelde die zeer vergelijkbaar is met het huidige mountainbiken.

In 1968 begon de Engelse motorrijder Geoff Apps, met de ontwikkeling van de ontwerpen voor off-road bikes. De eerste regelmatige mountainbike-race was er in 1976. Deze wedstrijd gaf een impuls voor een hele reeks technische aanpassingen die zorgden voor het begin van de ontwikkeling van de hedendaagse mountainbike technologie. Op zoek naar meer veerkrachtige delen behielpen de eerste mountainbikers zichzelf met motorfiets onderdelen, zoals sturen en remmen.

1970 - Heden

In 1977 stelde Joe Breeze voor de eerste keer een mountainbike samen, zoals we die vandaag kennen. Bijgevolg ontstonden er vele kleine producenten, die zich echter niet op de markt konden houden. In de late jaren 80 ontwikkelde Paul Turner (Rock Shox) en Doug Bradbury (Manitou), de eerste verende voorvorken, die voor het winnen van de gouden medaille op het WK in 1990 zorgden. Toen het bedrijf Specialized in 1990 een fiets met de naam "Enduro" op de markt introduceerde, was dit het ontstaan van een hele categorie - Enduro. In de eerste jaren van het nieuwe millennium, openden verschillende vakantieresorts die zich concentreerden op het mountainbiken, een trend die zich tot op vandaag voortzet.


Rijstijlen - de perfecte fiets voor elke stijl

Cross-Country (XC)

146695

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Cross-Country mountainbikes voornamelijk ontworpen voor heuvelachtig & onverhard terrein. Met de nadruk op klimmen, snelheid en uithoudingsvermogen zijn hier lichtgewicht en efficiënte mountainbikes gewild. Terwijl er in de jaren '80 en '90 nog met staal en aluminium werd gewerkt, gebruikt men vandaag de dag vooral fullsuspension frames met moderne carbon onderdelen, waardoor de mountainbikes nu minder dan 10 kg wegen! De geometrie van de Cross Country mountainbikes is gemaakt voor steile hellingen evenals snelle dalingen met typische stuurhoeken van 70-71 °. Hoewel ze zijn ontworpen voor off-road gebruik, zijn Cross-Country mountainbikes vanwege hun lichtgewicht constructie niet geschikt voor de steilste en meest massieve terreinen.

Enduro / All-Mountain

SpecializedEnduroComp29

Enduro/All-mountainbikes, zoals bijvoorbeeld de Trek Remedy Serie of Specialized Enduro, vallen tussen de categorieën Cross-Country Mountainbikes en de Freeride Mountainbikes in en wegen meestal tussen de 13 en 16 kg (29-35 lb). Dit type mountainbikes heeft vaak een grotere vering, vaak tot 150 mm (6 inch) of 7" bij de voor- en achterwielophanging, die bij de nieuwere mid- en high-end fietsen ook verstelbaar zijn. Enduro/All-Mountain fietsen zijn goed geschikt voor dagelijkse uitstapjes maar ook voor steile beklimmingen en afdalingen, wat hen de toepasselijke naam All-Mountain geeft.

Trail

MTB Trail Bike

"Trail" fietsen zijn een verdere ontwikkeling van de Cross-Country mountainbikes en worden doorgaans gebruikt door recreatieve mountainbikers die zich graag op off-road paden begeven. Ze hebben een veerweg van 120-140 mm (5 inch), en wegen tussen de 11 en 15 kg (24-33 lb). Hun geometrie is minder star dan die van de Cross-Country mountainbikes, maar meer rigide dan die van All-Mountain fietsen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Giant Trance, de Trek Fuel EX-serie of de Specialized Stumpjumper FSR. Met minder focus op het gewicht zijn Trail fietsen typisch geschikt voor harder terrein dan de overeenkomstige Cross Country mountainbikes en hebben daarbij een minder sterke controle hoek (69-68 °), wat fietsers bij de afdaling meer stabiliteit geeft.

Dirt-Jump en Urban

Dirt Bike

Dirt-Jump en Urban mountainbikes vallen qua constructie tussen de typische BMX en Freeride fietsen in. Gewoonlijk zijn deze mountainbikes voorzien van 100-150 mm (4-6 inches) veerweg op de voorvork en vrijwel geen vering op de achtervork (of max 76-100 mm (3-4 inch)). Ze zijn zeer solide en beschikken tot negen versnellingen of maar één. De banden van deze mountainbike zijn gemaakt om snel te rijden en hebben maar een minimaal profiel en daarmee een breed loopvlak. De meeste Dirt-Jump mountainbikes hebben een extra achterste remkabel en hebben geen voorrem, waardoor de mountainbikers hun stuurhendels zonder storende remkabel kunnen draaien.

Dirt Jump Urban MTB

Freeride (FR)

Freeride MTB

Freeride mountainbikes zijn zeer vergelijkbaar met de Downhill mountainbikes, maar met een mindere nadruk op gewicht en grotere nadruk op kracht. De onderdelen zijn gemaakt van sterker en dus zwaarder materiaal. Op hellingen en bij lage snelheid zijn ze, te wijten aan hun bouw, nogal inefficiënt en moeilijk te manoeuvreren. Daartegenover zijn ze voor downhill paden zeer goed geschikt. Freeride mountainbikes wegen doorgaans tussen de 14 en 20 kilo (31-44 lb).

Downhill (DH)

Downhill MTB

Downhill mountainbikes hebben normaal gezien ten minste 200 mm (8 inch) veerweg. Ze zijn gemaakt van licht maar zeer sterk materiaal zoals carbon, wat ze vaak relatief duur maakt. De ontwikkeling in de afgelopen jaren maakte de moderne Downhill mountainbikes lichter dan 16 kg. Vaak hebben ze maar één tandwiel om gewicht te besparen. Sommige fabrikanten hebben zelfs een interne versnelling ontwikkeld die rechtstreeks in het frame is geplaatst. Downhill mountainbikes worden op omheinde, uitsluitend downhill paden gebruikt, die zo snel mogelijk te overwinnen zijn. Op het grofste terrein, bezaaid met natuurlijke hindernissen en bij snelheden tot 70 km/u, moet de mountainbiker zijn fiets elke seconde onder controle kunnen hebben.


Hardtails

De Hardtail mountainbike biedt de fietser dat beetje extra comfort voor normaal weggebruik evenals betere prestaties op off-road paden. De fietser moet zelf grotere schokken absorberen, hoewel de voorvering het grootste deel van de schokken opvangt. Deze fiets is dus niet bedoeld voor off-road mountainbiken op bergachtig terrein. Hiervoor is de mountainbike met fullsuspension beter geschikt.

Scott Choosing Hardtail

Voordelen van Hardtail mountainbikes tegenover een mountainbike met Fullsuspension:

 • een lagere prijs
 • een lager gewicht
 • minder bewegende delen die moeten worden onderhouden of vervangen
 • directe kracht op het achterwiel

Als jouw terrein Dirt Jump of Cross Country is, dan is de Hardtail mountainbike jouw eerste keuze!

Fullsuspension Mountainbike (fully)

Mountainbikes met fullsuspension zijn bijna identiek aan de hardtail of starre mountainbikes, maar beschikken ook over een vering in de achtervork die dient als een extra schokdemper. Dit maakt ongelooflijke afdalingen mogelijk. Een fully absorbeert daarbij gemakkelijk alle klappen terwijl het lage zwaartepunt van de fiets voor een snelle en gelijkmatige rit zorgt. Net als standaard mountainbikes hebben fullies noppenbanden, uitstekende remmen en een veerkrachtig, stevig frame speciaal ontworpen voor off-road routes. Op verharde wegen zijn fullies niet zo efficiënt als met een hardtail mountainbike of met een MTB zonder vering. Maar als je echt serieus bent over mountainbiken, dan is er geen andere keuze voor je dan een Mountainbike met fullsuspension!

MTB Fullsusp

Voordelen van fullies tegenover een Hardtail:

 • aanzienlijk meer tractie bergop
 • sneller bij technisch veeleisende afdalingen
 • minder vermoeiend voor de biker
 • vergeeft rijfouten sneller

Als je de uitdaging van moeilijk terrein zoekt met een significant aantal hoogtemeters, dan is een Mountainbike met Fullsuspension precies jouw bike!

Starre MTB

Deze mountainbike is geschikt voor de dagelijkse fietser, die gewoon ontspannen op de straat onderweg wil zijn en af en toe eens een uitstapje op terrein wil maken. Maar zelfs de meest ervaren bikers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen op het terrein, krijgen hier waar voor hun geld. Zoals de meeste mountainbikes biedt ook het stevige frame van de mountainbike zonder verende voorvork, stabiliteit aan de biker bij onverwachte kuilen. Door het feit dat de MTB met starre voorvork over minder vering beschikt, voelt de biker de oneffenheden van de weg veel meer, maar zoals gezegd - in aanvulling op het dagelijks gebruik op de weg en de sporadisch uitstap naar het terrein, is deze mountainbike ook geschikt voor fietsers die graag wat meer avontuur willen.

Rigid Mountainbike

Voordelen van de starre mountainbike tegenover mountainbikes met vering:

 • veruit de goedkoopste
 • is het meest geschikt voor het dagelijkse stadsverkeer
 • zorgt voor nieuwe uitdagingen op het terrein
 • beste rijeigenschappen voor ervaren fietsers

Als je op zoek bent naar een voordelig alternatief voor het dagelijkse stadsverkeer of de ultieme uitdaging op het terrein, dan is een mountainbike zonder vering precies goed voor jou!

29er Mountainbike Hardtail

De 29er Hardtail mountainbike is een andere variant van de mountainbike en valt op door zijn grotere wielen. Terwijl de standaard mountainbikes met 26" wielen zijn uitgerust, hebben de 29er Hardtail mountainbikes 29" banden. De voordelen van de 29er Hardtail mountainbikes omvatten verbeterde tractie, meer comfort, gemakkelijker rijden over obstakels en een soepelere rit. Bij de Hardtail versie heeft de mountainbiker een vering in de voorvork. De 29ers worden meestal voor Touring, Trekking en Cross gebruikt. Door de vele voordelen van de grotere banden, verkreeg de 29er een grote bekendheid en dus een plek in vrijwel elke mountainbike-winkel.

Bergamont Hardtail MTB

Voordelen van de 29er Hardtail mountainbike:

 • makkelijker rijden over onregelmatigheden
 • efficiënter rijden door middel van grotere banden
 • soepeler rijden door een grotere inertie
 • betere tractie door een lager zwaartepunt

Als je veel op onverhard terrein wilt rijden en daarbij probleemloos vooruit wilt komen, kies dan voor een 29er Hardtail mountainbike.

Fully 29er

Net zoals de 29er Hardtail mountainbike heeft de 29er mountainbike met Fullsuspension grotere wielen dan de standaard mountainbikes. In het algemeen is de Fullsuspension duurder dan de Hardtail bike, maar ook het geld waard! Niet alleen de rit zelf is veel aangenamer, ook de afdalingen op terrein zijn merkbaar sneller. In principe leiden schokken door onregelmatigheden bij de Hardtail fietsen ertoe dat het voorwiel begint te springen, dat op zijn beurt de snelheid vermindert. Fullies daarentegen absorberen klappen gelijkmatig, wat op het terrein voor een vlakkere bodemlaag en dus een hogere snelheid zorgt. Een nadeel van de 29er Fullsuspension bikes is in aanvulling op de hogere prijs ook vaak een hoger gewicht, maar gedreven mountainbikers kiezen toch vaak voor de Full Suspension variant.

29er Fullsusp

Voordelen van de 29er mountainbikes met Fullsuspension:

 • snel en soepel bergop rijden
 • zeer goede tractie met 29 "banden en Fullsuspension
 • veilige afdalingen door laag zwaartepunt
 • aangename rijeigenschappen, zelfs op moeilijk terrein

Bij ons vind je een grote selectie van verschillende mountainbike merken. Sommige van deze merken bieden een uitgebreid assortiment van fietsen voor elk terrein, terwijl anderen zich specialiseren in jouw persoonlijke stijl. Wereldwijd zijn dit de meest bekende mountainbike merken:

 • Cannondale Mountainbikes
 • Giant Mountainbikes
 • Specialized Mountainbikes
 • Haibike Mountainbikes
 • Focus Mountainbikes
 • KTM Mountainbikes
 • Cube Mountainbikes
 • Bergamont Mountainbikes
 • Stevens Mountainbikes
Lees ons e-mail en privacybeleid