Service & Onderhoud
Verfijn je zoekopdracht
Categorie
All categories
Fietsen
Racefietsen & cyclocross fietsen
Cyclocross
Merken
Cannondale
7
Cube
6
Ridley
4
Specialized
4
Giant
1
Sensa
1
Trek
1
Models
CAADX 105 2017
2
CAADX Apex 1 2017
1
CAADX Tiagra 2017
1
SuperX 105 2017
1
SuperX Ultegra 2017
1
AnyRoad 2 2018
1
Crockett 5 Disc 2017
1
Cross Race 2018
1
More models
Winkels
Henk Baars Bike Sports
7
Toma Cycles
6
De Fietsen van Ambacht
4
Max van Heeswijk Bikes
2
Roger Wijnen Sportief Fietsen
2
De Haan Wielersport
1
Giant Store van Bebber
1
Van Boxel Tweewielers
1
Meer winkels
Plaats
Geslacht
Toestand
Kleur
Maat
Groepset
Frame materiaal

Cyclocross Fietsen

Bekijk:  

Kenmerken van cyclocross fietsen

Bij veldrijden hoort een speciale fiets waarmee je op verharde wegen en offroad snelheid kunt maken en ook door het slijk en technische delen van het parcours komt. Dit stelt eisen aan een fiets die racefietsen en mountainbikes niet hebben.

Op het eerste gezicht lijken cyclocross fietsen op gewone racefietsen, met 28 inc wielen en een racestuur. Ook het frame ziet er hetzelfde uit, maar elk aspect is in detail toch net even anders. De verschillen zijn wel direct zichtbaar aan de banden en de typische cantilever remmen in plaats van V-brakes of schijfremmen. Dit heeft als grote voordeel dat er minder modder aan de remmen blijft kleven. Ook is de remkracht directer bij cantilever remmen vergeleken met V-brakes. Schijfremmen zijn overigens bij wedstrijden niet toegestaan door de UCI. De banden hebben een grover profiel en zijn breder dan bij conventionele koersfietsen om meer tractie te hebben op onverhard terrein. Een cyclocross fiets is immers gemaakt om meerdere ronden van zo´n 3 km door het slijk te sleuren, over hobbelige bospaden te jagen en door het veld te komen. Als je dit spannend vindt, aarzel dan niet en ga een cyclocross fiets kopen.

Alle feiten van cyclocross fietsen op een rijtje

• Lichtgewicht en stabiel frame

• Geen extra onderdelen

• Meestal cantilever remmen

• Banden met grover profiel dan bij racefietsen voor meer grip offroad

• Frame is achteraan wijder voor bredere banden

Het frame van een cyclocross fiets

Het frame van een cyclocross fiets moet voldoen aan een aantal specifieke eisen. Ten eerste is het frame achteraan wijder gebouwd dan een gewone racefiets. Daarmee kunnen bredere wielen ingestoken worden en is er ruimte voor de montage van cantilever remmen. Ten tweede moet het frame lichtgewicht zijn. Je wilt zo min mogelijk gewicht meetorsen als je uit het zadel moet en je fiets op de schouder neemt. Daarbij moeten frames wel extra stabiel en stijf zijn om snel over beweeglijke parcours te komen en alle hobbels te kunnen verduren. Carbon is het meest geschikte materiaal om aan al deze eisen te kunnen voldoen. Een aluminium frame is een prima alternatief als je liever een goedkopere cyclocross fiets wilt kopen. In de online shop van BikeExchange kun je het gewenste frame materiaal selecteren via de filterfunctie.

Niet alleen het frame krijgt veel te verduren in het veld. Om de cyclocrosser zelf zoveel mogelijk comfort te bieden is de zitpositie meer rechtop dan bij een gewone racefiets. Bovendien zit er meer ruimte tussen de onder- en bovenbuis, waardoor de fiets gemakkelijk op de schouder genomen kan worden. Een drinkbushouder of spatborden ontbreken meestal, omdat dit hinderlijk kan zijn bij technische manoeuvres tijdens het rijden en er extra vuil aan blijft kleven.

Uitgebreid aanbod cyclocross fietsen in onze online shop

Veldrijden is spannend, technisch en ideaal om je wielerconditie op peil te houden in de wintermaanden. Om geld uit te sparen kun je er zelfs kiezen voor een cyclocross fiets als allround racefiets. Bovendien kun je dan met meer comfort op het asfalt, over kasseien en in het veld koersen. Wil je op merk selecteren dan kan dat ook. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Cannondale cyclocrossfietsen of Trek cyclocrossfietsen. Bij BikeExchange vind je altijd het juiste model voor de juiste prijs in jouw regio. Alle keuzes bepaal je zelf en met groot gemak, ook als je voordelig een cyclocross fiets tweedehands wilt kopen.

Lees ons e-mail en privacybeleid