For a more effortless and secure experience on our site, please consider updating your browser
Verfijn je zoekopdracht
Categorie
Alle categorieën
Fietsen
Mountainbikes
Hardtail MTB
Maat
13" | 33cm
14" | 35.6cm
14.5" | 36.8cm
15" | 38.1cm
15.5" | 39.4cm
16" | 40.6cm
16.5" | 41.9cm
17" | 43.2cm
More
Gebruik - rijstijl
Cross-Country & Race
All Mountain / Trail
Vrije tijd & Beginner
Enduro
Merken
Merida
44
Giant
21
Cube
20
Specialized
19
Trek
12
Scott
8
Ghost
6
Cannondale
4
Meer merken
Models
BIG NINE 200 2019
7
BIG NINE 500 2019
6
BIG NINE 300 2019
5
BIG NINE 700 2019
5
BIG NINE LIMITED 2019
5
BIG NINE XT EDITION 2019
3
ATX 27.5 2019
2
Attention SL 29 2018
2
More models
Winkels
2Wielercentrum Beuningen
20
Merida Benelux BV
17
Henk Baars Bike Sports
15
Adriaan Pelders Tweewieler Service
13
Bikelife Sjef van Bergen
11
Jan Reijnen
10
Wisselink Tweewielers
8
cycleXperience
8
Meer winkels
Beschikbaarheid
Plaats
Geslacht
Kleur
zwart
carbonzwart
antraciet
grijs
zilver
wit
bruin
rood
More
Wielmaat
24"
27.5"
29"
650b
Groepset
Shimano XTR
Shimano XT Shadow
Shimano XT
Shimano Deore XT Shadow
Shimano Deore XT
Shimano SLX Shadow
Shimano SLX
Shimano Deore Shadow
More
Frame materiaal
Carbon
Aluminium

Hardtail MTB

Bekijk:

Hardtails - wat je moet weten

Een hardtail heeft enkel vering vooraan, een verende voorvork (en dus een harde staart). Door hun simpliciteit zijn ze perfect als instapmodel voor wie helemaal nieuw is in het mountainbiken. Maar ook profs maken er graag gebruik van. Met hun sportieve geometrie en stijfheid, zijn ze ideaal om snelheid te ontwikkelen. Aangezien ze enkel een verende voorvork hebben, zijn ze op erg ruig terrein uiteraard minder comfortabel en stabiel dan hun tegenhangers, de fullsuspension mountainbikes.

De vork in een hardtail heeft meestal een veerweg tussen de 80 en 120mm. Bij enduro en trail hardtails kan dit oplopen tot 140mm. Extra comfort kan komen uit de geometrie van het frame. Dit scheelt van model tot model, naargelang het beoogde doel van de fiets.

Framemateriaal van hardtails

De meeste modellen die je zal tegenkomen, worden van aluminium of carbon gemaakt. Beide materialen zijn licht, stijf en duurzaam. Van de twee is aluminium het goedkoopste en het "minste" in kwaliteit. Er is niets mis met een alu hardtail, maar de duurste en meest prestatiegerichte modellen zullen altijd carbon zijn, grotendeels vanwege het lager gewicht.

We zetten alle eigenschappen van de afzonderlijke materialen kort op een rijtje:

Aluminium hardtail

Aluminium is over de hele lijn het populairste materiaal. Het is zeer vergelijkbaar met carbon, maar staat op de meeste vlakken net een trapje lager. En dus ook qua prijs. De stijfheid zorgt voor een goede krachtoverbrenging van je benen naar de fiets. Dat zorgt er dan weer voor dat het frame minder comfortabel is en je redelijk wat schokken zal voelen.

Door een butting procedure wordt de buisdikte van de fiets op verschillende plekken aangepast. Zo zullen de buizen op punten die niet cruciaal zijn voor de stijfheid dunner zijn. Zo krijgt men het gewicht omlaag.

Een aluminium hardtail mountainbike is qua prestatie en prijs de perfecte oplossing voor wie een betaalbare mtb zoekt met solide prestaties.

Carbon hardtail

Frames gemaakt van carbonvezel waren lange tijd weggelegd voor de absolute elitemodellen. Vandaag kan je ook bij de middenmoot prijsklasse al een carbon kader vinden. Carbonvezels kunnen in alle vormen en maten geproduceerd worden. Zo kunnen ontwikkelaars voluit experimenteren om de best presterende geometrieën te ontwerpen. Het grootste voordeel van deze stof is de verhouding tussen stijfheid en gewicht. Geen enkel framateriaal levert een fiets op die zo stijf en licht is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief